Wijzingen RMO service 24 augustus 2017

We willen u graag op de hoogte brengen van onderstaande zaken binnen onze Rijdende Melk Ontvangst (RMO) afdeling:

Wijziging RMO servicemonteur

Na een dienstverband van 10 jaar heeft onze RMO servicemonteur, Paul Smink elders een nieuwe uitdaging gevonden. Paul was uw contactpersoon voor alle RMO werkzaamheden, hij wordt opgevolgd door Abdel Rebbah. Abdel is al 27 jaar bij ons in dienst en heeft de nodige ervaring op het gebied van RMO techniek.
Abdel is vanaf heden uw nieuwe contactpersoon voor de RMO afdeling. Alle reparaties met betrekking tot RMO werkzaamheden worden voortaan via onze Werkplaatsreceptie gecoördineerd en gepland.

Erik Reijnders, After Sales Manager, wordt uw contactpersoon voor product informatie en offertes ten aanzien van de nieuw ontwikkelde Elektrische pompinstallatie.

Wijziging 24 uurdienst

De laatste jaren is er veel veranderd qua techniek en servicemogelijkheden (denk aan verbeterde techniek, elektrische pompinstallaties, hogere pompsnelheden, reserve materiaal, en ook de intreding van opleggers). Hierdoor is de behoefte aan serviceverlening ook sterk gedaald. Kortom de betrouwbaarheid van de hedendaagse RMO’s is sterk verbeterd.

Daarom hebben wij besloten om vanaf 1 oktober 2017 de 24 uur dienstregeling te wijzigen. We zijn buiten onze normale openingstijden, iedere werkdag van 07.30-22.00 uur, telefonisch bereikbaar voor ondersteuning.
We blijven dus 24/7 telefonisch bereikbaar. Wanneer blijkt dat de RMO zonder deze ondersteuning niet meer ingezet kan worden, dan dient u als vervoerder vervangend vervoer te regelen. De reparatie wordt dan op werkdagen binnen de normale openingstijden ingepland.

Op deze wijze blijven zowel voor De Burgh en u hoge kosten bespaart.

Bereikbaarheid RMO

Planning en coördinatie RMO werkzaamheden via Receptie         040 – 8 447 416
Productinformatie en offerte via Erik Reijnders                               040 – 8 447 460
24-uur service buiten openingstijden via Servicemonteur               040 – 8 447 470